Ikke kast mat!

"Best før"

Kan det spises?
about_img_1

Ikke kast "best før" produkter om du ikke har luktet, og kanskje også smakt på de.

  • Melk, og alle melkeprodukter.
  • Meieriprodukter.

 

"Siste forbruks dato"

Farlig å spise?
about_img_2

Om siste forbruks dato er passert, vil det være riktig og kaste maten.

  • Kjøttdeig er spesielt farlig og tilberede/spise etter "siste forbruks dato", grunnet bakterier som originalt var utenpå kjøttstykket har blitt kvernet inn i hele produktet.
  • Fisk etter "siste forbruks dato", den kan fort bli fordervet (råtten)

Lagring av mat.

Hvor, og hvordan?
about_img_3

Vi informerer videre nedover siden om lagring av forskjellig mat.

Lagring av mat.
Hvor, og hvordan?

 

Frukt, og grønt:

  • Hvor:
    • På kjøkkenbenken:
      Tomat, sitron, avokado (kort holdbarhet), kiwi, melon(hel),
    • I kjøleskapet:
      Agurk, appelsin, lime, asparges, blomkål (lang holdbarhet),
      brokkoli (kan ikke ligge nær epler), sjampinjong, epler, vårløk,
      gullrøtter, salathode, hvitløk(meget lang holdbarhet,  ingefær,
      kål, melon(oppskåret), paprika(høyt oppe i døren), persille,
      purre, pære(vekk fra andre frukt og grønt på øverste hylle),
      salater, squash.
    • I sval temperatur (10-15 celsius):
      Banan, jordbær, poteter(helst 0-10 celsius i original emballasje),
      løk(meget lang holdbarhet),
  • Hvordan:
    • I plastikk emballasje:
      Agurk, appelsin, lime, asparges,  blomkål (lang holdbarhet),
      brokkoli (bør legges i ny plastemballasje, og kan ikke ligge nær epler),
      epler, vårløk, gullrøtter(fjern stilken, lang holdbarhet), salathode,
      ingefær(lang holdbarhet), melon(oppskåret), persille, purre, pære,
      salater, squash.
    • I plastemballasje med små hull:
      Banan, sjampinjong,
    • Uten noe emballasje:
      Tomat, sitron, avokado(kort holdbarhet),
      hvitløk(meget lang holdbarhet, jordbær,
      Kiwi, kål, løk, melon(hel), paprika.
  • Visste du at:
    Epler, og pærer utskiller stoffet etylen, som fremmer modning og forråtnelse.
    Epler og pærer kan derfor påvirke nedbrytningen av andre frukter og grønnsaker.

Melk:

  • I kjøleskapet.
    Den settes på nederste hylle (kan godt ligge flat) i kjøle skapet, ikke i døren,
    døren er det varmeste stedet i kjøleskapet! (0-4 celsius)
  • Stående eller liggende  (0-4 celsius).
  • Visste du at: Mange land utenom Norge serverer varm melk,
    grunnen til at de kan dette er at det er en UHT-melk, den tåler varme!

Brød:

  • På kjøkkenbenken eller i en skuff.
  • Legges i papiremballasjen fra butikken, og i tillegg med plastikk rundt seg.
    (bruk fryseposer 6-8 liter)
  • Visste du at: Brød som tines bør legges i kjøleskapet, da tørker de ikke.